Energiatehokkuus
Tilastojen mukaan nykyään asunnon valintaan vaikuttavat ensisijaisesti ekologisuus ja energiatehokkuus ja vasta sitten kaikki muu. Suuri osa asunnon energiasta kuluu sähkölaitteiden käyttöön, veden lämmitykseen ja ruoanvalmistukseen, mutta leijonanosa energiasta menee kuitenkin lämmitykseen.
Arkkitehdin vastuu
Rakennusten energiatehokkuuteen alettiin kiinnittää huomiota 1980 ja -90-luvun vaihteessa. Tutkimuksissa havaittiin, että energiankulutus ei johdu niinkään talon lämmityksestä, vaan enemmänkin talon väärästä suunnittelusta.
Arkkitehtejä kannustetaan suunnittelemaan asuintilat energiatehokkaiksi. Hyvä ja kokenut arkkitehti osaa suunnata ikkunat parhaimman näköalan mukaan ja ottaa samalla huomioon tontin ominaisuudet ja talon energiatehokkuuden.
Energiatehokkaita taloja mistä tahansa materiaalista
Energiatehokkaan talon rakentaminen on noin 20 % kalliimpaa kuin tavallisen talon, mutta sen käyttö on noin 60 - 70 % edullisempaa. Huomioon otettavia seikkoja energiatehokasta taloa rakennettaessa
- Talon suuntaaminen oikein valoon nähden (jo 30 asteen suunnanmuutos voi olla ratkaiseva)
- Talon arkkitehtonisten muotojen tarkka mitoitus
- Suunnitteluprojektien ja -välineiden järjestelmällisyys
- Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto
- Katon huolellinen asennus ja eristäminen (suurin osa lämmöstä poistuu yläkautta)
- Puuosien käytön maksimoiminen liitoskohdissa, sillä puulla on erittäin hyvä lämmöneristyskyky.
Energiatehokkaat Lumi Polar - talot
Asiantuntijoiden mielestä käsite ekologinen tarkoittaa samaa kuin energiatehokas ja siksi talonrakentamisessa suositaan nykyään puuta.
Suunnittelemme kaikki yksityiskohdat monelta kannalta katsottuna ja valmistamme osat millimetrin tarkasti, jotta energiatehokkuudelta vaadittavat ominaisuudet täyttyisivät puutaloissa sataprosenttisesti ja jottei rakennuksen kaikkein herkimmissä kohdissa - liitoskohdat, saumat, nurkat, lattia, katto, ovet, ikkunat - olisi rakoja tai kylmäsiltoja.
Kutistuminen huomioidaan tiivistämällä kaikki rakenteet ja lämmöneristysmateriaalit - erityisen tarkasti tämä huomioidaan ikkunoiden, ovien ja katon aukoissa. Emme käytä polymeerisiä materiaaleja. Käytämme luonnollista eristettä, joka hengittää eli päästää hieman ilmaa lävitseen. Näin kosteus ei jää seinien sisälle, jolloin seinä menisi piloille tai homehtuisi.
Puutalon tekniset laitteet
- Usein käytetään maalämpöpumppuja, jotka ottavat energiaa maasta tai pohjavedestä. Jäätymätön neste (glykolin ja veden sekoitus) ottaa lämmön maasta, porakaivosta tai pohjavedestä ja kuljettaa sen keruuputkistoa pitkin lämpöpumpulle, joka imee nesteessä olevan lämmön käytettäväksi talon ja käyttöveden lämmitykseen. Pumppu toimii samalla periaatteella kuin jääkaappi, jossa käytetään hyödyksi höyrystymistä ja kaasun paineistusta.
- Jokaisessa huoneessa on termostaatti, jolla voi säädellä ilman lämpötilaa ja säästää energiaa. Myös valojen käytössä voi säästää energiaa ja asentaa automaattisen valokatkaisimen huoneisiin.
- Tulisija tuottaa ekologisesti puhdasta energiaa. Talviaikaan tulisijaa voi käyttää talon lämmittämiseen ja myös piipussa kulkevaa savukaasu lämmittää tiloja. Tulisijaan voi liittää vesisäiliön, jossa vesi lämpeää tulisijaa lämmitettäessä.
- LED-teknologiaa hyödyntävät nykyaikaiset valaisimet. LED-valaisimet kuluttavat 90 % vähemmän sähköä kuin hehkulamput, jolloin säästö on merkittävä ja se näkyy sähkömittarissa heti. Sähkönkulutus näkyy reaaliajassa ja sitä voi säädellä samassa.
- Ekologiset kodinkoneet eli laitteet, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin tavalliset kodinkoneet.
- Talon katon tuuliselle osalle voi asentaa sylinterin muotoisia turbiineja eli “minituulimyllyjä”. Tuulimyllyt lataavat akkuja, joista saadaan sähköä koko talon valaistukseen.
- Pohjoisessa käytetään harvemmin aurinkopaneeleja. Niiden käyttö ei ole tehokasta, sillä aurinkoisia päiviä on vähän ja paneelien hankintakustannukset ovat korkeat.